De kat lekker thuis!

Gaat u nog op wintersport of mijmert u al over de zomervakantie? Waar u ook heen gaat, uw kat(ten) blijven liever thuis.

 

Verandering van omgeving levert veel stress op voor uw kat. Zij moeten tenslotte hun eigen territorium kunnen verdedigen en dat gaat niet als ze niet thuis zijn. Eenmaal terug op honk kunnen ze niet meteen ontspannen, maar moeten ze eerst hun domein weer verkennen en opeisen. Zodra er namelijk een verandering plaats vindt binnen hun terrein moet worden uitgezocht of dit geen bedreiging vormt. Daarnaast is het van belang dat ze precies weten wat er zich in hun territorium bevindt, zodat ze afwijkingen meteen kunnen herkennen.

 

Veel katteneigenaren vinden het zielig om hun kat alleen thuis te laten, maar de meeste katten vinden thuisblijven veel prettiger dan uit hun eigen 'comfort zone' te worden gehaald. Als u uw kat tijdens uw vakantie onderbrengt in een pension zal deze nieuwe omgeving eerst moeten worden verkent en in het geheugen worden geprent. Dat is een behoorlijke opgave voor uw kat. Daarnaast zijn in een pension natuurlijk ook andere katten aanwezig, vooral in de vakantieperiodes. Dit kan als bedreigend worden ervaren en ook dat leidt vervolgens weer tot stress. Vaak blijkt dat de kat bij thuiskomst 1 tot meerdere kilo's is kwijtgeraakt.

 

Het is beter om oppas aan huis te regelen. Misschien is er iemand in uw buurt die voor uw kat(ten) kan zorgen, maar u kunt ook een oppas inhuren. Het is wel van belang dat uw oppas niet alleen voor het eten, drinken en de kattenbak zorgt, maar ook minimaal een half uur aandacht geeft aan de katten.

 

Gunt u uw kat(ten) een prettig verblijf tijdens uw afwezigheid? Laat ze dan lekker thuis!

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Gea Strockmeijer (zondag, 18 juni 2023 16:05)

  Hallo,

  Wij hebben onze kat nu bijna drie jaar, we hebben hem uit het asiel gehaald toen. Hij was/ is zo bang nog voor alles, behalve voor mij, hij vertrouwd me steeds meer.
  Maar nu gaan we over 2 weken, 3 weken op vakantie, en dat baart me zorgen. De buren komen 2x per dag langs om hem eten te geven, maar hij is zo bang voor andere mensen. Wij zijn wel vaker weggeweest, en toen ging hij alleen 's nachts naar binnen om te eten, via het kattenluikje.
  Overdag dus helemaal niet, als ik er ben doe ik de deur voor hem open, en dan gaat hij wel eten, maar dat kan de buurman niet doen, onze kat eet sowieso niet als er andere, vreemde mensen in de buurt zijn.
  Hij eet dus overdag niet, wel heeft hij voldoende water buiten.
  Ik maak me hier heel bezorgd over, of is t niet erg dat hij alleen 's nachts eet?

  Groetjes Gea Strockmeijer

Ons motto is:

Weg van huis, de kat lekker thuis!

KvK nummer  55884636 BTW   NL001262867B51